Oppskrifter:
Lutefisk med gascon og erterstuing
Forberedelse til fest
For å lage god lutefisk er det først og fremst viktig at man velger gode råvarer og riktig type lutefisk. Hvilken type tørrfisk man velger har stor betydning for smak og konsistens. Koketid og saltmengde avhenger av størrelsen på lutefisken: stor fisk trenger mer salt, og lengre koketid. Ved bruk av frossen lutefisk er det viktig å ta hensyn til at lutefisk trenger lengre tid til tining enn annen fisk. Dersom du vil ha fastere lutefisk drysser du salt over fisken litt før tilberedning. Hell av vannet, og skyll deretter fisken i kaldt vann. Ulike kokekar kan brukes, men de må ikke være av aluminium. Aluminium blir mørkfarget av lut. |
Ingredienser
Beregn ½-1 kg lutefisk per person og 1 ss salt per kg.
Tilbehør:
Bacon, gjerne et stykke som du selv kan skjære i litt tykke terninger (beregn ca 50 g bacon pr. person)
Ribbefett eller baconfett
Ertestuing:
4 dl grønne erter
1 ss smør
1 ½ ss hvetemel
1 ts
salt
1 ts sukker
Gode poteter, f eks Pimpernell eller Ringerikspoteter
Grovkvernet pepper
Sennep
Fremgangsmåte:
Enten du foretrekker den fast eller skjelvende, anbefales det å koke lutefisken uten vann i stekeovn.
Tilbehør:
Bacon, gjerne et stykke som du selv kan skjære i litt tykke terninger (beregn ca 50 g bacon pr. person)
Ribbefett eller baconfett
Ertestuing:
4 dl grønne erter
1 ss smør
1 ½ ss hvetemel
1 ts
salt
1 ts sukker
Gode poteter, f eks Pimpernell eller Ringerikspoteter
Grovkvernet pepper
Sennep
Fremgangsmåte:
Enten du foretrekker den fast eller skjelvende, anbefales det å koke lutefisken uten vann i stekeovn.
- Pass på at lutefisken er tint opp.
- Skjær lutefisken i store serveringsstykker.
- Plasser fisken med skinnsiden ned i en ovnspanne eller en ildfast form.
- Dryss over ca. 1 ss salt pr kg fisk og la dette stå 30-60 minutter. Endel vann trekker da ut av fisken, hell dette bort.
Du kan godt bruke grovsalt, men husk å skylle dette av før du setter fisken i ovnen. - Dekk ovnspannen med aluminiumsfolie eller lokk, unngå at folien kommer i direkte kontakt med lutefisken.
- Settes i ovn ca. 40 minutter ved 180 grader. Mindre mengde lutefisk tar kortere tid.
- Skjær bacon i terninger og stek på svak varme så fettet får smelte og baconet blir sprøtt.
- Server lutefisken rykende varm på varme tallerkener, med grønn ertestuing, nykokte poteter og baconfett eller ribbefett med sprøstekte baconterninger.
Grovt salt, pepperkvern og sennep på bordet.
Ertestuing:
Bløtlegg ertene i rikelig vann over natten. Kok i rikelig med vann, etter anvisning på pakken, i ca 1,5 time. (Vannet bør stå kant i kant med ertene når de er ferdig kokte.)
Smelt smør i en kjele, rør inn melet. Tilsett jevningen i ertene og la stuingen småkoke i 10 minutter. Smak til med sukker og salt.
Alternativt tilbehør:
Baconterninger / -fett kan erstattes med ribbefett, smeltet smør, eggesmør, kaldt smør eller hvit saus. Lefse, flatbrød, sennep / sennepspulver, brunost og / eller sirup til lutefisken.
3 i uka! - oppskrifter Hos godfisk finner de beste oppskriftene enten du har lyst på enkel og sunn hverdagsmat eller vil lage imponerende gourmet retter når du skal ha gjester. Uansett ønske, kan du finne oppskrifter på fisk og sjømat som passer akkurat for deg på www.3iuka.no. |
|